Inštitut za slovensko narodopisje: Fototeka Inštituta za slovensko narodopisje
Arzenal

9. Kulturni dnevi pod Globočakom. Ročinj, Kambreško (Kanalski Kolovrat), 12. 6. 2011


Kulturni dnevi pod Globočakom so vsakoletne kulturne prireditve, ki jih od leta 2003 prireja Turistično rekreacijsko društvo Globočak na Kambreškem v občini Kanal ob Soči (več o teh prireditvah glej v besedilu o 4. Kulturnih dnevih pod Globočakom leta 2006).
Slike prikazujejo drugi dan 9. Kulturnih dnevov pod Globočakom. Po maši v cerkvi sv. Andreja v Ročinju v spomin brusaču Dominiku Užbetu iz Rezije, ki je dolgo let živel in deloval v teh krajih (več o njem glej v besedilu o 4. Kulturnih dnevih pod Globočakom leta 2006), mu je bila odkrita spominska plošča na pokopališču v Ročinju (zaradi nekaterih napak v besedilu je bila leta 2012, v okviru 10. Kulturnih dnevov pod Globočakom, nadomeščena z novo). Popoldne pa se je pri veteranskem domu na Kambreškem odvil bogat kulturni program s pesmijo in plesom.
Na prireditvi so sodelovali: Slovensko kulturno društvo Grad (Trst), C.A.M.A. brusači iz Rezije, Kulturno društvo Rozojanski dum (Rezija), Kulturno društvo Kobilja glava (Benečija) in ŠKT Levpa.
Nato so bili na stojnicah tržnice obiskovalcem ponudeni izdelki in pridelki s Kambreškega, Benečije in drugih primorskih krajev, ves čas pa so svojo obrt prikazovali tudi rezijanski brusači, brusili stara rezila in popravljali dežnike.

Mojca Ravnik, julija 2012